2009/09/12

Berbuka kt luar lagi..

Hehehe semenjak berhenti keja ni, asal weekend je aku mesti berbuka kt luar, so semalam aku gi Sunway Pyramid...hajat hati nak ke jusco cari cover floor cushion and curtain dapur...jalan punyalah jammed..dah la keluar rumah agak lewat sb tunggu org hantar hamper...sampai je sunway punyalah susah nk dpt parking...berlari2 kitaorg cari tempat nk berbuka sb dah fikir nk makan kt tarbush so kesitulah kita tuju....dh sampai fully booked lah pulak, dh tak tau nk gi mana sb semua pun penuh...but kt sebelah tarbush mcm tak de org - tgk menu not bad mediteranean food "Fig & Olive"..belasah jelah, anak2 pun dh lapar but Alhamdulillah the foods is so good lepas ni boleh gi lagila....







Sebelah Tarbush je....








FIG & OLIVE







The foods..tak ingat nama, dah half makan baru teringat nk snap pic..



Abg n tsya tgh tgu food to be served



mama & dna

2009/09/11

comelnye dia...

hah..siap duk bersandar lagi...


buat muka malu konon....

Comelkan...geram!











PENATNYA..

Minggu ni sgt2 sibuk, mana nk monitor deana (upsr), abg pulak pmr trial...huih! cukup menguji keimananku....Ya Allah, hanya Kau yg Maha Mengetahui...Alhamdulillah yesterday was the last papers- Science & BI..now tak sabar pulak nak tunggu result...n yesterday morning aku jumpa cikgu maths deana, since all students kena pass up the paper soalan kt cikgu so aku tak boleh nk check deana punya...harap2 apa yg aku dgr tu betul n menjadi kenyataan...AMINNNN!
Ni jelah yg sempat aku masak buat berbuka...


Sambal sotong, siakap sweet & sour, kari ikan bawal (panaskan balik) & sambal belacan...




yg ni apam ice cream soda....mmmm sodapp!!!!!

2009/09/08

Juadah Berbuka Arini

Arini dh mula masak balik setelah sabtu, ahad & isnin aku bersenang lenang makan kt luar....the other half minta masak kari ikan...so aku mulalah reka lauk2 sampingan....Hilang penat bila memasing ucapkan thanks sebab masak sedap utk dorang...(iyelah tu sebab laparkan, semua pun rasa sedap)




Jom layannnn...




Ada kari ikan bawal, bawal goreng garing, taugeh kasar goreng dgn tahu, drummet & sambal belacan (burppp...kenyang, alhamdulillah)



n also aku tetiba rajin buatlah 3 ketul apple pie n 4 ketul sambal bilis (leftover) pie...hbs licin!


UPSR

UPSR...here u come!..arini my girl deana tgh bergelut menjawab UPSR exam..aku kt rumah pun tak senang duduk...pagi tadi hntr deana dulu, then abg, then aku balik ke sekolah deana to give her morale support!!!...pagi tadi juga masa sampai sekolah deana, aku tau she nervous..but i told her to be strong, coz i will always doakan kejayaan deana n others...but Insyallah mudah-mudahan deana will score as she mentioned to me not to be sad...,"mama kena yakin ok, deana will score"..(maybe dia perasan kut bila dia nampak aku sebak masa peluk n kiss dia)..Ya Allah, permudahknlah perjalanan anak2 hambaMU ini, AMINNNNN...
Deana, do the best ok! Like always i will always love, care n be with you girl!

2009/09/04

Tetamu yg tak diundang....

Pejam celik pejam celik dh lebih setahun aku dok kt rumah ni, dah 2 kali celebrate raya kt sini...so far so good, i really luv this place...aman sentosa!!!(baik punya ayat)...




Biasanya every friday ada cleaner datang utk cuci porch, lap tingkap, lap grill, lap kipas...buat kerja heavy duty lah senang citer! aku mmg tak reti lah dok tgk je org buat kerja tanpa menolong apa2...so pagi ni spt biasa masa tgh dok cuci porch..tetiba entah dari manalah dtgnye 4 ekor merpati tepat2 landing depan rumah aku...mula2 tu aku halau je sb mcm gangguan je aku nk buat kerja but depa buat dek je..still dok ngadap muka aku, pastu teringatlah zaman kecik2 dulu, rumah arwah tok n tokwan aku mmg byk merpati...pepagi arwah tokwan akan sibuk lontar beras ke jagung ke gandum ke utk bg merpati2 ni makan...mmg byk gilerlah...tapi bila arwah tokwan meninggal seekor2 hilang!!


Ok yg ada kt depan rumah aku skrg ni mungkin depa ni lapar kot, aku pun lari masuk dlm rumah ambik segenggam beras dan lontarlah bagi depa makan....kesian aku nengok mcm kebulur sgt...tapi aku pelik juga mana dtg dorang ni?...tak penah2 wujud tetiba plak menjelma....itulah tetamu aku di pagi jumaat niee....







Lupa nk ckp, lately ni kawasan rumah aku ni byk dikunjungi makhluk asing, semalam my jiran bagi tau, ada biawak kecik lepak kt shoe rack dia...OMG, giler geli aku dgr....aritu tgh baring2 kt dalam tetiba dgr bunyi bising sgt kt luar, rumah aku kan ngadap playground meaning that every afternoon parents akan bawalah anak2 dorang main kt situ...so bila aku keluar, jiran aku ckp ada cobra kt playground...guard tgh jaga sb tunggu bomba dtg...can u imagine that? siap ada cobra tu giler mcm duk kt hutan plak...padahal rumah kt tepi highway je...so by the time bomba dtg ular tu dah lari nyorok kt lubang mana tah..tapi bomba mmg cekaplah siap tau kt mana...bila bomba tarik je ular tu omakkk oiii den terkejut kingkong la...siap jerit2 lagi, eeeeiiii fobia ooooo, the other half siap jeling2 je kt aku, apahal plakkn??? aku mmg takut, tgk kt tv pun aku bole jerit2 ini siap tgk live lagi, i repeat LIVE tau.....pastu bomba bole plak mintak plastik nk msk kan ular, kata dorang plastik semua dh habis sb byk tangkap ular minggu tu.....bole gitu???

Harap2 lepas tak delah apa2 makhluk dtg...seram wooiiiii!!!




2009/09/03

Hasil misi itu

Aritukan sibuk2 buat cookies raya yg diorder, aduh letihnyer..mana tghari tu kena pi ambik anak balik sekolah, pastu sibuk nak masak utk berbuka plak...alahai Allah je yg tau mcm nk pitam aku aritu, langsung tak rehat tau!!!!...malam tu lepas maghrib, aku terus ghaib...no terawih n isyak, pagi time bangun nak siapkn sahur baru aku solat isyak...(issshhhh, jgn tiru lagu tu)..


So inilah cookies yg aku siapkan juga, masih ada lagi yg belum disiapkan...





Bahan2nya...






yg siap diadun





hasilnya....


dan juadah berbuka pula, nasi lemak ayam berempah...


Ada ayam berempah,sayur buncis goreng dgn telur, sambal bilis n telur rebus..


2009/09/01

Misi yg perlu diselesaikan...

Aduh letihnye laaaa....last weekend balik Ipoh to see my mum sakit. She was admitted at Pantai Puteri Specialist, dah 3 bulan aku tak jumpa dia, alih2 masa tgk aritu rasa sebak sgt, my mum was really sicked, dia dah tk larat nk bangun - lost weight sgt2!!! Hanya Allah je yg tahu mcmana aku rasa, but Alhamdulillah lepas dh jumpa me, my mum is getting better now!!! She really missed me...kejamnye aku!!!! (I'll promise will always go n visit you, now she's with my sister n Insyallah lepas raya ni aku akan bawa dia stay with us here)....
Ingat tahun ni nk buat kuih raya utk diri sendiri & family je..tgk2 ada pula yg nk order even aku mmg tak nak, tapi telah dipujuk rayu bagai, tak sampai hati plak...so arini, misi akan bermula kerana aku tak sanggup nk tangguh lagi...so tak pek lah teman nak tido arini!!!
Got to chow utk misi yg perlu diselesaikan....